Kalbynet logo 19

kalbynet

CMS - Content Management System

05 oktober 2012

CMS - Content Management System

När man idag pratar hemsidor och webbplatser pratar man ofta om Content Management System (CMS), innehållshanteringssystem, webbpubliceringssystem, uppdateringsverktyg etc. Men vad innebär detta då? Trots olika termer är användningen den samma.

Bygger man upp en hemsida i ett CMS, som vi valt att kalla det, innebär det att du som användare enkelt kan uppdatera innehållet utan några kunskaper i t.ex. HTML via en editor. Dessa system är webbaserade vilket innebär att du kan uppdatera din hemsida via ett webbgränssnitt från vilken som dator som helst (med internetuppkoppling) och du behöver inte ladda ner någon programvara till din dator.

Är din hemsida byggd i ett så kallat öppen källkodverktyg som Joomla eller Wordpress betalar du inte heller någon licenskostnad för att använda verktyget. Du har heller inga begränsningar på antal undersidor utan du kan bygga ut din hemsida hur mycket du vill.

På de Joomla-hemsidor vi bygger installerar vi alltid en så kallad WYSIWYG-editorer (What You See Is What You Get, engelska för "Vad du ser (på bildskärmen) är vad du får (utskrivet)") som heter Joomla Content Editor. Där kan du skriva in text utan att behöva tänka på formateringen. När du sparar innehållet bestämmer en så kallad stilmall utseendet så den nya texten får samma färg, storlek och typsnitt som den övriga texten på hemsidan.

Här igenom kan du också ladda upp och göra vissa begränsade redigeringar av bilder. En bild direkt från en digitalkamera eller mobil är ofta flera MB för stor. Via editorn kan du spara om den till ett mer webbanpassat format. (För fler bildredigeringsfunktioner läs Tanjas inlägg om GimpShop.)

JCE Bilduppladdning Editera bild

Skriven av

Marie Nilsson

Marie Nilsson

Har jobbat på KalbyNet sedan 2008 som webbdesigner/projektledare. Hjälper våra kunder med Joomla & WordPress-lösningar.

Lämna en kommentar

Du kommenterar som gäst.

KalbyNet AB

Södra Portgatan 28 B vån 2
Södra Portgatan 28 B, 283 50 Osby
0479-42120
service@kalbynet.se

Följ oss

  

Kalbynet använder så kallade cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Genom att fortsätta accepterar du att vi använder cookies.
Mer info Ok